
خانه زینت الملوک شیراز | خانهای زیبا و دیدنی در کنار باغ قوام
همانطور که میدانید شیراز یکی از مهمترین و زیباترین کلانشهرهای کشورمان ایران است که بسیاری از مردم آن را با عنوان پایتخت فرهنگی میشناسند. با توجه به آمارهای منتشر شده در سال ۱۳۹۵ شهر یاد شده حدود ۱.۵ میلیون نفر جمعیت دارد و بر اساس این اعداد و ارقام میتوان فهمید که تعداد زیادی از مردمان کشورمان در شیراز زندگی میکنند. یکی از مواردی که شیراز را از سایر شهرها متمایز میکند جاذبههای باستانی و طبیعی بسیار آن است چراکه در زمانهای گذشته این شهر پایتخت ایران بوده است. در این میان جاذبههای باستانی از اهمیت بیشتری برخوردارند به گونهای که وجود آنها موجب شده تا گردشگران زیادی همه ساله از داخل و خارج کشور به شهر شیراز سفر کنند. یکی از جاذبههای نام برده شده خانه زینت الملوک است که در ادامه این مطلب از وبسایت پرواز با تو شما را بیشتر با آن آشنا خواهیم کرد.
آشنایی با خانه زینت الملوک
همانطور که در مقدمه نیز گفته شد این خانه از جمله دیدنیهای زیبا و تحسین برانگیز شهر شیراز است که ساخت آن به دوران قاجار بازمیگردد. بر اساس اسناد تاریخی موجود صاحب این خانه، زینت الملوک قوام بوده است که خاندان او برای سالها در استان فارس کلانتر بوده و از اعتبار و محبوبیت زیادی برخوردار بودهاند. معماری بنای یاد شده به قدر پیچیده و جالب توجه است که ساخت آن برای چندین سال به طور انجامید به گونهای که ابتدا در سال ۱۲۹۰ ه.ق علی محمد خان قوام الملک دوم دستور ساخت و ساز آن را صادر کرد سپس در سال ۱۳۰۲ ه.ق پروژه آن به پایان رسید.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که خانه زینت الملوک در ضلع غربی باغ نارنجستان قوام واقع شده است و فاصله این دو بنا از یک دیگر تنها یک کوچه است. لازم به ذکر است در زیر زمینی که در انتهای خانه قرار دارد میتوان راهرویی پیدا نمود که به باغ نارنجستان میرسد. نزدیکی این دو بنای تاریخی موجب شده تا افراد زیادی پس از بازدید از باغ نارنجستان قوام به خانه مذکور نیز رفته و از آن دیدن کنند.
معماری خانه تاریخی خاندان قوام الملک
اگر بخواهیم به طور کامل این بنا را برایتان توصیف کنیم باید بدانید در همان بدو ورود نقش و طرح درب ورودی نظر شما را به خود جلب خواهد کرد چراکه به صورت زیبایی معرقکاری شده است. پس از گذر از دالان (دالان راهرویی است که درب ورودی خانههای قدمی را به حیاط آن متصل میکند.) حیاط بزرگ و دلانگیزی پیش روی چشمانتان پدیدار خواهد شد. در وسط این حیاط دو حوض وجود دارد که یکی از آنها بزرگتر از دیگری است. علاوه بر این حوضها وجود باغچههای زیبا همراه با گل و گیاههای رنگارنگ چشم هر بینندهای را میخکوب خود میکند. ایوانهای این خانه سنگی بوده و مانند دیگر طرحهای معماری اصیل ایرانی مشبک و حجاری شدهاند.
بازتاب نور آفتاب بر کاشیهای هفت رنگ قسمت بالایی خانه جلوه زیبای دیگری از معماری آن به حساب میآیند و وجود طرحهای مختلف مانند دو شیر که شمشیر به دست دارند و یا دو فرشته بر جذابیت این قسمت میافزاید. خانه خاندان قوام الملک مانند بسیاری دیگر از خانههای ایران باستان دارای تعداد زیادی اتاق بوده که دور تا دور حیاط قرار گرفتهاند و هر کدام از آنها به گونهای خاص تزئین شدهاند. در هر یک از این ۲۰ اتاق میتوان هنر بینظیر ایرانی را با استفاده از آیینه کاریها و یا گچبریهای انجام شده درک نمود و به آن افتخار کرد. نکته جالبی که در رابطه با خانه زینت الملوک وجود دارد آن است که اکثر بخشهای آن به یکدیگر متصلاند؛ به همین علت برای رفتن از ضلع شرقی خانه به ضلع غربی آن نیازی نیست که از وسط حیاط عبور کنید.
تالار شاهنشین
تا به اینجا با قسمتهای بیرونی و اتاقهای خانه زینت الملوک آشنا شدید؛ اما بهتر است بدانید که اصلیترین و جذابترین قسمت این بنا تالار اصلی آن بوده که به تالار شاهنشین نیز معروف است. لازم به توضیح است که این تالار در قسمت غربی خانه واقع شده و مانند سایر بخشها دارای گچبریها، نقاشیها و آینهکاریهای منحصر به فردی است. در معماری تالار اصلی میتوان شاهکاری از تلفیق هنر ایرانی و معماری اروپایی را دید اما باید توجه داشت که باز هم معماری ایرانی قالب است.
موزه مادام توسو
اگر تصور میکنید که دیدنیهای این بنا به پایان رسیده کاملا اشتباه میکنید. موزه مادام توسو نیز یکی دیگر از جاذبههای این بنای تاریخی ارزشمند است؛در واقع این موزه در زیرزمین خانه قرار داشته و تقریبا همه بخشهای آن را فرا گرفته است. جالب است بدانید که یک سال پس از مرمت خانه زینت الملوک در سال ۱۳۷۳ زیرزمین آن به نگارخانهای تبدیل گشت؛ اما پس از ۹ سال بر اساس تصمیمات جدید سازمان میراث فرهنگی، نگارخانه جای خود را به موزه گنجینه فارس داد. در این موزه مجسمههایی را از افراد مشهور و نامی استان فارس مانند سعدی، کریم خان زند و … مشاهده خواهید کرد که جنس آنها مومیایی است؛ لازم به ذکر است که مجسمه خانم زینت الملوک نیز در میان این افراد به چشم میخورد.
دسترسی به مجموعه زینت الملوک
اگر شما نیز قصد بازدید از خانه باستانی خاندان قوام الملک را دارید بهتر است ابتدا به خیابان لطفعلی خان زند رفته و به طرف پایین حرکت کنید تا به منطقه گود عربان برسید. سپس با یافتن باغ نارنجستان قوام به راحتی میتوان این بنا را پیدا نمود. توجه داشته باشید که برای بازدید از خانه مذکور که امکان آن از ۸ صبح تا ۷ بعد از ظهر برای مردم فراهم است، باید هزینهای را به عنوان ورودی پرداخت نمایید.
کلام آخر
خانه زینت الملوک یکی از دیدنیهای جالب توجه و تاریخی شهر شیراز است که در نزدیکی باغ نارنجستان قوام واقع شده است. بخشهای مختلف این خانه شامل دالان، حیاط بزرگ همراه با حوضچهها و باغچههای زیبا، اتاقهای متعدد، تالار اصلی و … بوده که دیدن آنها برای همه افراد هیجانانگیز خواهد بود. موزه مادام توسو نیز یکی دیگر از بخشهای جذاب خانه مذکور است که میتوان در آن ماکت برخی از افراد مشهور استان فارس را مشاهده نمود. لازم به ذکر است که بازدید از این مجموعه رایگان نبوده و گردشگران باید هزینه کمی جهت خرید بلیط صرف نمایند.
مایل به ثبت دیدگاه هستید؟